Az egészséges táplálkozás alapja

http://www.szimpatika.hu/images/image/2014/10/08/146807105.jpg

Rendszeres, kiegyensúlyozott, mértékletes, vitamindús, zöldségek és gyümölcsök, ásványi anyagok és nyomelemek, többször kevesebb, stb, stb. Ezeket biztos mindenki kívülről fújja, de egy valamiről nem esik olyan gyakran említés: a helyes kombinációról! Hisz az is éppolyan fontos, hogy mit mivel eszünk, hogyan társítjuk a különböző összetételű élelmiszereket.

Mi történik tulajdonképpen a gyomorban?

Amikor a táplálék a gyomorba kerül, annak milyenségétől függően választódnak ki az emésztőenzimek és állítódik be ezek savassága – hogy a gyomortartalom teljesen meg tudjon emésztődni. Ha a gyomorba egyszerre két olyan tápanyag kerül, amelynek emésztéséhez más-más összetételű és kémhatású emésztőnedv szükséges, akkor egyik sem fog teljes mértékben megemésztődni.

A gyomortartalom félig emésztetlenül érkezik a vékonybélbe, ahol erjedésnek és rothadásnak indul. Az eredmény pedig az, hogy az ebből felszabaduló méreganyagok felhalmozódnak a bélrendszerben és jelentősen megterhelik a belső szerveket is (máj, hasnyálmirigy, vese, stb). Ennek következtében pedig idővel krónikus betegségek alakulnak majd ki.

Bármilyen bio- és egészséges élelmiszert használhatunk, ha nem tudjuk helyesen kombinálni őket. Az alábbi táblázat kis útmutatóként szolgál e téren:

Egészségesen táplálkozni, de hogyan?

Optimális társítás esetén az emésztés teljes lesz, így nem terhelődik meg az emésztőrendszer. Semleges társítással a gyomor megbirkózik, de tartós fogyasztásnál problémákat okozhat. A táblázatban NEM-mel jelölt kombinációk igen egészségtelenek, noha sokunk étrendjében szerepel a sült krumpli-rántott hús kombó illetve csirkepaprikás csigatészta házasítás. Ezeknél az eseteknél gyakran előfordulhat puffadás, hasmenés vagy székrekedés. A következő oldalon elmondom, mi ajánlott és mi nem!

Mi NEM ajánlott…

  • A gyomor nem tud két koncentrált ételféleséget megemészteni, egy időben (koncentráltnak számít minden, ami nem nyers zöldség vagy gyümölcs). Főleg a különböző fehérjeforrásokat, ezért egy étkezésen belül ne keverjük a húst, tojást, sajtféléket és hüvelyeseket.

  • Ne vegyítsük az állati fehérjéket a keményítőben gazdag élelmiszerekkel (tészta, péktermék, krumpli, rizs, kenyér, hüvelyesek). Az állati eredetű fehérjék bontásához másmilyen enzim szükséges, mint a keményítőhöz. Itt tehát elfelejtendő a krumpli sült hússal, tészta húsos mártással, a kolbászos kifli és társai.

  • Soha ne vegyítsük a gyümölcsöt és édességet az ételekkel. Gyümölcsöt csak éhgyomorra fogyasszunk, vagy fél órával evés előtt vagy 2 órával azután. A cukor, méz, fruktóz vagy dextróz gátolja a gyomornedv kiválasztását, így ha étkezés közben vagy közvetlenül utána fogyasztjuk, puffadást és teltségérzetet okoznak.

  • Ne vegyítsük a zsíros ételeket (vaj, zsír, tejföl, szalonna, olajok) a fehérjedús és keményítőben gazdag ételekkel. A zsír és fehérje keveréke nagyon nehezen ürül a gyomorból a vékonybélbe, emellett pedig a zsír-keményítő keverék emésztetlen marad, mi több, tele van kalóriákkal.

  • Ne fogyasszunk vizet étkezések alatt és közvetlenül utána sem. Ugyanis ez lemossa, felhígítja a gyomornedvet és lassítja az emésztést. Vizet evés előtt 20-30 perccel igyunk.

  • A tej éhgyomorra a legjobb és ne keverjük semmilyen más élelmiszerrel (esetleg teljes kiőrlésű kenyérrel).

  • Ne társítsuk a savas gyümölcsöket (narancs, alma, erdei gyümölcs, stb.) az édesekkel (banán, körte).

Mi ajánlott…

  • Az állati fehérjéket keményítőben szegény zöldségekkel fogyasszuk (főleg a zöldeket, a magas víztartalmúakat: petrezselyem, spenót, paradicsom, uborka, paprika, brokkoli, káposzta).

  • A zsíros ételeket szintén ilyen zöldségekkel kombináljuk.

  • A keményítőben gazdag élelmiszerek kiválóan párosíthatók hüvelyesekkel.

  • Tejet és gyümölcsöket csak éhgyomorra fogyasszunk.

  • Miden, ami édes(ség), azt üres gyomorra fogyasszuk. Próbáljunk felhagyni az ebéd utáni desszerttel. Ha evés után mégis kívánjuk az édességet, akkor azt jelenti, nem az anyagcserénkhez szükséges tápanyagokat visszük be a szervezetünkbe.

 

Információ

Nyitvatartás: H-V 8-12 és 14-20    Pályfoglaláshoz, edzésidőpont kéréséhez, sportfelszerelés bérléséhez hívjon, vagy írjon! 

Az oldalt szerkeszti: Erdei László               

Kapcsolat

Telefon: +3620 977 5773                             Email: lacoerdei@gmail.com                     Levelezési cím:                                                 • 4200 Hajdúszoboszló, Szilfákalja u. 18/F   Sportcentrum címe:                                           • Hajdúszoboszló, József Attila u. 25. (Bejárat a Thermál Hotel mellett)